jueves, 22 de junio de 2017

CELEBRACIÓ DE SANT JOSEP

BUNYOLS PER A TOTS I TOTES
L’Escola, any rere any, se celebra quan s’apropa Sant Josep una “bunyolada” preparada per una alumna nostra, Rosario. Ella prepara a casa la massa dels suculents bunyols que després amb l’ajuda de les “famolenques” companyes, els acabaran de fer a la cuina de l’escola.
 Tots  sabem que uns bunyols ben fets són un mos deliciós, però, al mateix temps, no resulten gens fàcils de fer. Però, les nostres alumnes són unes mestres en l’art de fer els bunyols. Totes les classes de bunyols tenen en comú la forma (redona i esponjosa), l’ingredient principal (farina) i el procés d’elaboració (fregida).
Són els bunyols de carabassa, principalment,  els que marquen la tradició al nostre centre. Però ací en l’escola els preparen amb altres ingredients (poma, moniato,...), acompanyant-los d’un xocolate calent.
Diu una llegenda contada al llibre “Sortilegi d’amor” de Bromera, de la col·lecció llegir en valencià, l’origen dels bunyols. “Corre el mes de març de 1609 i els carres de València van plens de rumors sobre una pròxima expulsió dels moriscos. La notícia cau com una martellada en la noble casa dels Cardona i Fuster. Míriam, la jove criada morisca, busca pels carrers del barri del Carme l’ajuda de la vella Magdalena, amb fama de bruixa. No és l’única que reclama els seus serveis, però: també el jove Arnau de Cardona guarda un secret... Els bunyols de carabassa de Magdalena seran la clau d’un peculiar sortilegi d’amor” (Bromera)
BUNYOLS DE CARABASSA
Ingredients per a uns 15-18 bunyols:
400 de carabassa torrada
200 g (aproximadament) de farina*
25 g de llevat fresc de forner
Un dit d’aigua per desfer el llevat
1 litre/1,5 l d’oli de gira-sol per fregir
Sucre per sucar els bunyols


Normalment s’acostuma a posar “aproximadament” el doble de carabassa torrada que de farina. Per tant, si en necessites fer més, calcula la farina d’aquesta manera. (Sempre serà aproximat, ja que dependrà de la farina i de l'aigua que tinga la carabassa. En estos casos el que s'acostuma a dir és "farina, la que admeta", expressió molt utilitzada quan es fan masses). Estris: safata de forn per a torrar la carabassa, bol gran per fer la barreja, forquilla, tasseta per desfer el llevat, bol per a  la farina.
Per fregir: bol amb aigua per mullar-nos les mans, paella fonda per a fregir-los, pal de broqueta, escumadora, escorredor perquè deixen anar l’oli, opcional: bunyolera per fer-los amb una forma més perfecta.
Elaboració:
1.- Si no  tens la carabassa torrada, torra-la amb antelació. Calcula que la carabassa et tardarà mínim una hora per torrar, per tant tingues-ho en compte a l’hora de planificar-te. La pots fer inclús el dia d’abans.
Hi ha molts que en compte de torrar-la, la bullen i es triga una mica menys.

2.- Trau-li les llavors i la pell i posa la polpa de la carabassa torrada en un bol gran. Xafa-la amb una forquilla. Perquè puge la massa més ràpid, posa-la un minutet al microones, que estiga tèbia però no cremant.

3.- Desfés el llevat amb una miqueta d’aigua tèbia i uneix a la carabassa.
4 .- En un bol apart, pesa la farina (la meitat en pes que de carabassa). Vés afegint la farina de mica en mica mentre vas remenant la massa amb la mà o una espàtula. Pasta fins que tingues una massa suau.

5.- Tapa el bol amb un drap i deixa reposar fins que doble el volum. Això dependrà del temps que faça, pot variar de 40 minuts a un parell d'hores.
Veuràs que a la pasta li han eixit uns foradets menuts.

6 .-Desprès d’este temps, prepara’t per fregir-los. Necessitaràs un bol amb aigua per mullar-te les mans i no se t’enganxe la massa, una paella amb molt d’oli de  fregir i un colador per anar posant els bunyols que vas traient.

7.- Fes els bunyols: Posa a calfar una paella amb bastant oli. Quan estiga ben calent mulla’t les mans. Amb una mà, agafa una mica de pasta, estreny-la de forma que la pasta eixca en forma de bola pel forat del dit gros amb l’índex. Amb l’altra mà, fes-li el forat amb el polze i l’índex o el dit del mig i tira el bunyol a l’oli ben calent. Repeteix l’operació amb tot els bunyols.

8.- Amb l’ajuda d’un palet de broqueta, vés girant-los perquè es fagen per les dues bandes.
9.- Quan estiguen morenets, trau-los a l’escorredor perquè deixen anar l’oli.



Bon profit!!

No hay comentarios: